Buhtle


Ovo su sigurno najmekše buhtle koje sam ikad napravila, a ostaju mekane do sljedećeg dana. Punim ih slatkim nadjevima poput marmelade ili čokoladnih namaza, ali pošto im je okus odličan dobre su i bez nadjeva samo posipane šećerom u prahu.

Da biste napravili ovako savršene buhtle potrebno je samo da slijedite recept, bez žurbe dajte tijestu da odmori koliko treba i rezultat će vas oduševiti.

Javite mi vaše dojmove.

Potrebno:

  • 750 g oštrog brašna
  • 30 g svježeg kvasca
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca (ili margarina)
  • 2 žumanjka
  • 350 ml mlijeka
  • limunova korica
  • pola žličice soli
  • marmelada za punjenje
  • žumanjak i malo mlijeka za premazivanje

Priprema:

  1. Stavite kvasac u manju zdjelicu s malo šećera, žlicom brašna i toliko mlijeka da se sve lijepo sjedini. Ostavite na toplom da se stvori pjenica.
  2. U posudu za miješanje prosijte brašno, te dodajte pripremljeni kvasac.
  3. Žumanjke, šećer, maslac i mlijeko pomiješajte u manjem lončiću te dodajte u posudu sa brašnom. Dodajte limunovu koricu i sol te zamijesite tijesto. Ostavite tijesto pokriveno da se diže dok mu se volumen ne udvostruči.
  4. Dignuto tijesto istresite na pobrašnjenu radnu površinu te ga razvaljajte na prst debelo. Izrežite kvadrate i na sredinu svakog stavite malo marmelade (ili drugog nadjeva po želji). Kvadrate zatvarajte na način da uzmete dva suprotna kraja i preklopite, potom druga dva kraja i dobro slijepite da marmelada ne curi. Buhtlice redajte u kalup obložen papirom za pečenje i svaku po stranicama premažite masnoćom (otopljenim maslacom ili uljem) da se ne zaljepe jedna za drugu.
  5. Ostavite ih na toplom da se još jednom dignu. Pečnicu zagrijte na 200°C.
  6. Žumanjak razmutite sa malo mlijeka i premažite buhtle.
  7. Pecite ih dok dobiju lijepu boju (cca 40 minuta).
  8. Po želji pospite šećerom u prahu.

2 comments

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.