Marmelada od jagoda i bazge


Jagode i bazga su savršeni spoj da biste dobili najsavršeniju marmeladu koju ste ikada probali. I nije da je previše hvalim, jednostavno morate probati da bi vam bilo jasno.

Priprema je krajnje jednostavna, mislim da je najteži dio čekanje da se marmelada malo prohladi da ju možete probati.

Neću vas više nagovarati, recept je ispod, isprobajte i javite mi se.

Količina je dovoljna za 6 staklenki po 350 ml

Potrebno: 

  • 1 kg jagoda
  • 5 cvjetova bazge
  • 1 kg šećera
  • 1 želin

Priprema:

  1. Jagode očistite, veće prerežite napola pa ih stavite u lonac za kuhanje.
  2. Bagremove cvjetove operite, posušite na ubrusu i natrgajte cvjetiće.
  3. Pomiješajte jagode, cvjetiće bagrema i šećer, pritom malo stiščite jagode da se spljošte.
  4. Ostavite sve da ostoji minimalno 1 sat.
  5. Potom stavite na vatru i dodajte želin (ili neko drugo sredstvo sa pektinom).
  6. Nakon što zavri kuhajte 3-5 minuta, obirite pjenicu koja nastaje.
  7. Kuhanu marmeladu ulijevajte u sterilizirane staklenke, zatvorite i okrenite staklenke na poklopac neka odstoje 5 minuta.
  8. Nakon toga ih stavite na hladno i mračno mjesto do konzumacije.
  9. Ako se u marmeladu stavi manje šećera ne može dugo stajati, za duže čuvanje stavite ili više šećera ili limunsku kiselinu. Međutim, obzirom na iskustva, ova mirišljava marmelada ne može dugo ostati nepotrošena i mislim da se još nije desilo da se pokvari.

16 comments

  1. recpt je izvrstan i preporucam ga,kako su mi teglice ukucani razgrabili pripremam se za novo kuhanje 🙂

    • hvala draga Sanja, jel to znači da kod tebe još uvijek ima bazge? Ja sam zadnju pobrala u petak i više nema, a teglice su mi isto na rezervi… probat ću ubaciti sirup od bazge umjesto cvjetića okusom bi moralo biti isto dobro i mirišljavo

      • dobro jutro nina,evo nova sezona pobiranja bazge i ima je poprilicno.ove godine ponovo radim po tvom receptu i unaprijed znam da ce svi zadovoljno mljackati!danas se pripremam ubaciti malo bazge u đem od naranci i sigurna sam da ce biti fino!

        • hvala ti na povjerenju, ponovo
          također prijedlog za kombinaciju naranče i bazge je divan i pokušat ću i ja da iskombiniram

  2. Pre neki dan vidim sličan recept u nekom kuvarčiću. Imala zovu, al’ nisam jagode. Danas je obrnuto. A volela bih da isprobam i vidim kakva je kombinacija. Drago mi je da je isprobao neko koga znam i kome mogu da verujem na reč da je odlično. Beležim ja recept, isprobaću ga kad – tad. 🙂

    • ja radim ovu marmeladu već oko 5 godina i uvijek pazim da nekako uspijem potrefiti da imam jedno i drugo
      kombinacija je stvarno divna i svake godine iznova čekam sezonu

    • ja je sama berem, ali ako nisi u blizini mjesta gdje ona raste mislim da ćeš malo teže doći do nje
      i sama marmelada od jagoda je odlična

  3. drage moje, može i 1dcl sirupa (soka) bazge ili zove, kako se gdje zove… 😉 lijep pozdrav i dobar tek ❤

    • naravno može, ali ovi cvjetići su ovdje još kao dekoracija (iako se na slici baš ne vidi) pa je ova marmeladica i divan poklon, naravno kome to nije bitno sirup je izvrsna zamjena za cvjetiće 🙂
      pozdrav

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.