Ćufte u umaku od rajčice


Ćufte su jedno od jela koje svi jako volimo. Ovakve malene loptice u umaku od rajčice su omiljene i vrlo česte na meniju. Brzo se spreme, a ja volim da napravim veću količinu i smrznem pa mi je prilikom pripreme ručka potrebno samo da stavim kuhati umak i ubacim ćufte te pustim da se kuhaju dok ja mogu raditi nešto drugo.

Eto isprobajte moj omiljeni recept i naravno javite kako vam se dopada.


Potrebno:
600 g mljevenog mesa
150 g masti
2 žlice brašna
500 ml soka od rajčice
1 jaje
1 luk
2 češnja češnjaka
1 šnita kruha
1 žličica crvene paprike
1 žličica mljevenog papra
3 žličice soli
vezica peršinovog lista

Priprema:

  • kruh namočite u vodi da omekša
  • na malo masti popržite sitno sjeckani luk
  • u veću posudu stavite mljeveno meso te dodajte poprženi luk, ocijeđeni kruh, sitno nasjeckani češnjek, sitno nasjeckani peršinov list, crvenu papriku, papar i sol
  • sve dobro pomiješajte i navlaženim rukama oblikujte loptice u veličini prema vašoj želji (ja volim da budu otprilike veličine oraha, nekad malo veće)
  • u većoj posudi zagrijte ostatak masti i popržite brašno tek toliko da lagano promijeni boju
  • dodajte sok od rajčice i vode koliko je potrebno da ćuftice plivaju dok se kuhaju
  • začinite umak po ukusu (ja stavim šećer, sol, papar i malo origana)
  • kad zavri smanjite vatru i lagano spuštajte ćufte, jednu do druge
  • pokriveno kuhajte na laganoj vatri oko pola sata (manje-više ovisi koliko su velike kuglice)
  • poslužite uz pire krumpir (moj favorit) ili friško pečen domaći kruh, neku tjesteninu ili što već vama odgovara

Dobar tek!

17 comments

  1. Dugo ih nisam spremala. Ja ih radim retko kao krem čorbu u kojoj one plivaju, a suprugovi prave u gustom , gusto sosu. Obe varijante su mi lepe. Nisam ni ja marila za njih ali nekako smo ih često jeli kao mali. Nije bilo toliko stranih recepta.

  2. E njih nisam pravila 100 godina!Kada mi je kćer bila mala pravila sam ih barem jednom u tjednu,ali kada su je počeli pucati pubertetski hormoni,odlučila je da ih više ne voli,tako da ih više ne pravim.A baš bi ih i mogla napraviti 😀

  3. @Jelena – moji ih nisu spremali jer ih nisam voljela, a ja ih volim spremiti u puno gustog umaka jer naprosto obožavam sve umake na bazi paradajza
    @Mario – hvala
    @Nina – e tako ti to dođe, a ti ih probaj napraviti možda se ipak predomislila pa ih opet voli 🙂 ili se samo zasitila

  4. Odlične su. Ja ih povremeno napravim, kad se baš poželim tako nečega ili ako radim punjenu papriku, onda u onaj sos ubacim i koju kuglicu mljevenog mesa.
    Nina slikice su ti sve ljepše i ljepše, šta si napravila s njima, novo osvjetljenje ili novi fotić?

  5. @Nada – novo osvjetljenje, doduše samo privremeno trebam još nešto urediti, ali i ovo mi je bolje od onog prije dok sam tražila najbolje svjetlo da mogu nešto uslikati, novi fotić će ipak još malo pričakati 🙂
    @Sandra – hvala draga

  6. @kontesa – i ne samo djecu, odrasli se isto vesele ovom 🙂
    @jubistacha – to je istina, od iste smjese se može napraviti više stvari pa si olakšamo posao

  7. @akolar26 – hvala, ja isto volim puno pradajz umaka
    @Andrea – kao što već rekoh, tvoje pohvale za fotke puno znače, hvala 🙂

    • ja čufte radim na ovaj način i zadovoljna sam… a ako Vi znate neki drugačiji način, molim da me prosvjetlite i napišete mi da i ja naučim!

    • ja ih prvo popržim sa svih strana i kasnije još oko pola sata kuham sa paradajzom, ali dužina kuhanja ovisi i o veličini kuglica koje napravite, najbolje je jednu probati i vidjeti dal je gotovo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.