Za 1 litru sladoleda:
450 ml slatkog vrhnja za kuhanje
200 g čokolade za kuhanje
2 jaja
2 žumanka
125 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
300 ml slatkog vrhnja
Priprema:
U posudu debljeg dna stavimo vrhnje za kuhanje i čokoladu pa kuhamo dok se čokolada ne rastopi. Miješamo da smjesa postane glatka, ali ne smije zavreti. Maknemo s vatre.
Jaja, žumanjke i sve ostale sastojke izmiješamo u zdjeli (ostavimo 1 žlicu šećera) dok ne dobijemo gustu smjesu.
Oboje smjese izmiješamo. Stavimo zdjelu na posudu s kipućom vodom i nastavimo miješati da se zgusne. Izvadimo žlicu iz smjese i prstom prijeđemo po smjesi koja je na žlici, ostane li čista crta smjesa je gotova.
Zdjelu stavimo u hladnu vodu i posipamo šećerom da se ne stvori korica. Kad je smjese ohlađena istućemo slatko vrhnje i umiješamo u smjesu.
Stavimo sladole u posudu u kojoj ćemo zamrznuti i stavimo u hladnjak. Svakh 1 sat izmiješamo drvenom žlicom, ponovimo oko dva do tri puta.
Sladoled izvadimo oko pola sata prije posluživanja u frižider.
Ukrasimo ga čokoladnim mrvicama, mljevenim orasima, bademima ili lješnjacima.
i ja isto volim domaći sladoled. Odličan recept …još samo da bude lepše vreme i uživanju nikad kraja.
e ja već jedva čekam to ljepše vrijeme