File s bukovačama


Bukovače su gljive koje kod mene mogu zamijeniti meso. Uostalom, meni bilo koja gljiva može zamijeniti meso i mogla bih samo od njih živjeti koliko ih volim 🙂
Osim što su bukovače pogodne za pohanje i punjenje jer su velike, jako su ukusne i u raznim umacima. Još ako ih poslužite sa svinjskim fileom kao u ovom slučaju, dobijete jedan kompletan bogati obrok.
Ja sam file ispekla u vrećici za pečenje, te sam na kraju vrećicu otvorila da se file još malo zapekao sa svih strana. Uz to sam poslužila rižu.

Potrebno:
500 g svinjskog filea u komadu
400 g bukovača
80 g luka kozjaka
1,5 dl temeljca
1 dl bijelog vina
2 dl slatkog vrhnja
3 žutanjka
začinsko bilje
2 žlice ulja
sol
bijeli papar

Priprema:

  • file natrljati solju i paprom sa svih strana, staviti u vrećicu za pečenje i peći na srednjoj temperaturi otprilike pola sata te potom otvoriti i peći još oko 15-20 minuta i prema potrebi okretati da meso dobije boju sa svih strana
  • gljive obrisati i veće komade prerezati napola
  • luk nasitno nasjeckati i popržiti na ulju
  • dodati gljive i zajedno pirjati nekoliko minuta dok gljive uvenu i ispari tekućina
  • zalijati vinom, temeljcem i vrhnjem te pirjati još otprilike 5 minuta
  • žutanjke malo razvodniti te umiješati u umak
  • odmah maknuti sa vatre
  • posoliti i popapriti, te dodati začine po ukusu
  • poslužiti sa narezanim fileom i kuhanom rižom

 

9 comments

  1. lijepo izgleda…
    volim bukovače, mada nemaju onu aromatičnost nekih drugih gljiva, ali su uz šampinjone najdostupnije…
    pozdrav

  2. Odličan ručak ! I ja sam ljubitelj gljiva i volim ih naći i u ovakvim kombinacijama. Baš si super ovo napravila, jako dobro i lijepo izgleda !

  3. Dala si mi odlicnu ideju za spremanje filea. Bukmarkovala sam ovaj recept, nadam se da cu uskoro naci bukovace. Mozda bi i neke druge pecurke mogle da ih zamene? Bukovace su sjajne, a najvise volim kada ih spremi moja tetka. Ona to pravi kao gulas sa paprikama i uz to napravi njene cuvene kroasane sa jogurtom. Razvalimo se od klope.

    • može i druge gljive svakako, ja sam baš imala bukovače i željela sam ih nekako iskoristiti da napravim čitav obrok, ovdje kod nas je bukovače lako nači na tržištu gotovo u svakom većem dučanu ih ima, izgleda da je kod vas drugačija situacija
      a ovo što kažeš da spremi tvoja tetka mi se isto čini odlično, možda probam neku svoju varijantu

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.