Sarmu ne treba posebno predstavljati jer vjerujem da je svakom od vas dobro poznata, a mnogi imaju svoj provjereni recept prema kojem je spremaju.
Ovo je moj obiteljski recept za sarmu, povremeno možda promijenim neki detalj, ali osnova je ista.
U receptu je količina za 4-6 osoba, ali preporučam da uduplate mjeru jer sarma je još bolja sljedeći dan.
Sastojci:
- 500 g mljevenog mesa (govedina i svinjetina)
- 1 glavica kiselog kupusa (zelja)
- 60 g riže
- 20 g masti
- 1 manji luk
- 1 jaje
- sol
- papar
- Suho meso, kobasice ili slanina – po ukusu i želji
Zaprška:
- 40 g masti
- luk
- 30 g brašna
- crvena paprika
Pirprema:
- Najprije rižu prokuhajte u posoljenoj vodi oko 10 minuta, procijedite i ohladite. Sitno nasjeckani luk popržite na masti te ga isto ostavite da se malo prohladi. Suho meso, kobasice ili slaninu stavite kratko prokuhati.
- Meso pomiješajte sa rižom, lukom, jajem, soli i paprom, po želji dodajte druge začine.
- Listove kupusa odvojite od stabljike, istanjite žilu na svakom listu pa punite pripremljenim nadjevom i zamotajte sarmice.
- Ostatak kupusa nasjeckajte i stavite na dno lonca za kuhanje. Slažite sarme jednu do druge a između redova poslažite suho meso. Zalijte vodom i malo protresite da se voda rasporedi između sarmi. Gore stavite neki poklopac da sarme ne isplivaju.
- Stavite da se kuhaju. Kad zavri smanjite vatru i neka lagano kuhaju cc 3 sata (može i duže). U toku kuhanja provjerite da vam ne nestane vode, pa prema potrebi dolijte još.
- Zapršku pripremite oko pola sata prije nego je sarma gotova. Pržite nasjeckani luk na masti, kad lagano porumeni dodajte brašno pa pržite dok lagano porumeni. Pospite crvenom paprikom i zalijte sa hladnom vodom. Promiješajte i prelijte preko sarme. Protresite lagano da se zaprška rasporedi. Kuhajte još oko pola sata.