Sarma


Sarmu ne treba posebno predstavljati jer vjerujem da je svakom od vas dobro poznata, a mnogi imaju svoj provjereni recept prema kojem je spremaju.

Ovo je moj obiteljski recept za sarmu, povremeno možda promijenim neki detalj, ali osnova je ista.

U receptu je količina za 4-6 osoba, ali preporučam da uduplate mjeru jer sarma je još bolja sljedeći dan.

Sastojci:

  • 500 g mljevenog mesa (govedina i svinjetina)
  • 1 glavica kiselog kupusa (zelja)
  • 60 g riže
  • 20 g masti
  • 1 manji luk
  • 1 jaje
  • sol
  • papar
  • Suho meso, kobasice ili slanina – po ukusu i želji

Zaprška:

  • 40 g masti
  • luk
  • 30 g brašna
  • crvena paprika

Pirprema:

  1. Najprije rižu prokuhajte u posoljenoj vodi oko 10 minuta, procijedite i ohladite. Sitno nasjeckani luk popržite na masti te ga isto ostavite da se malo prohladi. Suho meso, kobasice ili slaninu stavite kratko prokuhati.
  2. Meso pomiješajte sa rižom, lukom, jajem, soli i paprom, po želji dodajte druge začine.
  3. Listove kupusa odvojite od stabljike, istanjite žilu na svakom listu pa punite pripremljenim nadjevom i zamotajte sarmice.
  4. Ostatak kupusa nasjeckajte i stavite na dno lonca za kuhanje. Slažite sarme jednu do druge a između redova poslažite suho meso. Zalijte vodom i malo protresite da se voda rasporedi između sarmi. Gore stavite neki poklopac da sarme ne isplivaju.
  5. Stavite da se kuhaju. Kad zavri smanjite vatru i neka lagano kuhaju cc 3 sata (može i duže). U toku kuhanja provjerite da vam ne nestane vode, pa prema potrebi dolijte još.
  6. Zapršku pripremite oko pola sata prije nego je sarma gotova. Pržite nasjeckani luk na masti, kad lagano porumeni dodajte brašno pa pržite dok lagano porumeni. Pospite crvenom paprikom i zalijte sa hladnom vodom. Promiješajte i prelijte preko sarme. Protresite lagano da se zaprška rasporedi. Kuhajte još oko pola sata.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.