U poslijednje vrijeme provodim dosta vremena u planiranju obiteljski ručkova. Djeca bi jela jedno, mi odrasli nešto drugo, a pošto želim iskoristiti i sezonske namirnice planiranje ručkova mi se pretvorilo u noćnu moru. Ipak, na kraju uspijevam iskombinirati nešto pa nam bude svima fino. Ovo je jedan takav recept.
Složenac sa tikvicama i krumpirom, te mljevenim mesom u sredini odličan je za ljetne ručkove. Vrlo je lagano za napraviti i ne treba mnogo vremena. Vrijeme pripreme možete i dodatno skratiti ako sve korake pripreme napravite unaprijed, te vam ostane samo da sve ubacite u pekač i dovršite u pečnici.
Recept u nastavku, nadam se da će vam se svidjeti, a ako isprobate svakako javite.
Potrebni sastojci:
4 kuhana krumpira u kori
2 rajčice
1 luk
1 režanj češnjaka
2 žlice ulja
500 g mljevenog mesa
sol
papar
2 žlice brašna
100 ml jušnog temeljca
100 ml mlijeka
500 g tikvica
100 g zamrznutog graška
Priprema:
- krumpire ogulite i narežite na ploške
- rajčice uronite nakratko u vruću vodu, zatim u hladnu te ih ogulite i narežite na kocikce
- zagrijte ulje te popirjajte nasjeckani luk da postane staklast, potom dodajte češnjak tek toliko da zamiriši
- dodajte mljeveno meso i pržite miješajući
- začinite solju i paprom pa dodajte rajčicu
- pospite meso sa brašnom te još kratko popržite
- umiješajte jušni temeljac i mlijeko, pa nakon što zakuha krčkajte još oko 5 minuta
- pečnicu zagrijte na 200C
- tikvice narežite na ploškice od 2 cm
- polovicu tikvica izmiješajte sa krumpirom i stavite na dno nauljenog varostalnog kalupa
- po krumpiru rasporedite pripremljeno mljeveno meso zajedno sa svom tekućinom
- preostali dio tikvica pomiješajte sa graškom i rasporedite po vrhu
- pecite oko 30 minuta