Mislim da je ovo najomiljenije jelo u našoj obitelji. Toliko omiljeno da je često spremano na tjednoj bazi, a da se neke pita moglo bi i svaki dan.
Nastalo je jednostavnom adaptacijom lazanja, sasvim slučajno, jer nisam imala vremena da napravim listove za lazanju. I tako par puta, pa se jelo udomačilo i postalo omiljeno.
Recept je jako jednostavan i ne traži pretjerano mnogo vremena za pripremu.
Isprobajte receptić i javite mi kako vam se dopalo.
Pratite me na Instagramu i Facebooku gdje mi isto možete poslati svoje fotkice.
Potrebno:
1 luk
400 g mljevenog mesa
crvena paprika
lovorov list
500 ml soka od rajčice
sol
papar
origano
bosiljak
ulje
400 g tjestenine (po izboru)
2 žlice masti
3 žlice brašna
500 ml mlijeka
sol
papar
muškatni oraščić
150-200 g naribanog sira (gauda ili neki slični)
Priprema:
- na malo ulja popržite luk da postane staklast
- dodajte meso i pržite dok se ne počne razdvajati na mrvice
- začinite mljevenom crvenom paprikom i sve zalijte sa sokom od rajčice
- dodajte lovorov list i nastavite kuhati oko 20 minuta
- začinite solju, paprom, origanom i bosiljkom (ili mješavinom začina po vlastitom ukusu)
- u slanoj vodi skuhajte tjesteninu al dente
- na maslacu popržite brašno vrlo kratko
- dolijevajte mlijeko neprestano miješajući da ne nastanu grudice
- kuhajte oko 5 minuta uz miješanje, te začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem
- vatrostalni kalup nauljite, na dno stavite polovicu tjestenine, preko tjestenine rasporedite umak od mesa, malo bešamela i polovicu sira
- gore stavite ostatak tjestenine, sve prekrijte sa bešamelom i na kraju sa ribanim sirom
- (drugi način je da tjesteninu izmiješate sa umakom od mesa i sve prelijete bešamelom i posipate sirom)
- pecite na 190C oko 20-30 minuta