Prokulice ili kelj pupčar su niskokalorično povrće, koje je puno hranjivih tvari pa ih svakako uvrstite u svoj jelovnik ako već niste.
Možete ih pripremiti kuhanjem, na pari ili prženjem, kao složence, salatu, juhu ili prilog, sa raznim začinima i preljevima. Kombinacije su nebrojne, a ja sam se ovaj put odlučila za kombinaciju sa krumpirom i ćuftama. Jer tko ne voli ćufte! Pa ako ne volite prokulice, dajte šansu ovom jelu zbog ćuftica.
Svakako mi javite kako vam se svidio recept, šaljite mi svoje slike i pratite me na društvenim mrežama.
Potrebni sastojci:
- 250 g prokulica
- 300 g krumpira
- 450 g mljevenog mesa
- 2 jaja
- sol
- papar
- 1 luk
- krušne mrvice (po potrebi)
- 200 g kiselog vrhnja
- 150 g ribanog sira
Priprema:
- Prokulice očistite i zarežite stabljiku u križ ili ako su velike prerežite ih na pola. Blanširajte ih u posoljenoj vodi 3 minute i brzo ohladite pod mlazom hladne vode. Dobro ih ocijedite.
- Krumpir izrezan na kockice kuhajte u posoljenoj vodi oko 10 minuta ili da bude do pola skuhan. Procijedite.
- Nasjeckan luk kratko popržite. U mljeveno meso dodajte poprženi luk, sol, papar i jaje. Pomiješajte i po potrebi dodajte malo krušnih mrvice, ali pazite da vam smjesa ne postane presuha. Od ove smjese oblikujte male kuglice i slažite ih u nauljen pleh. Zapecite na 200°C.
- Nakon što su ćufte dobile lijepu boju, između njih rasporedite prokulice i krumpir. Premažite kiselim vrhnjem i na kraju rasporedite ribani sir.
- Sve zapecite oko 15 minuta ili dok se sir ne rastopi i dobije lijepu boju.
Dobar tek!