Zapečene ćufte sa prokulicama i krumpirom


IMG_20220105_145752_

Prokulice ili kelj pupčar su niskokalorično povrće, koje je puno hranjivih tvari pa ih svakako uvrstite u svoj jelovnik ako već niste.

Možete ih pripremiti kuhanjem, na pari ili prženjem, kao složence, salatu, juhu ili prilog, sa raznim začinima i preljevima. Kombinacije su nebrojne, a ja sam se ovaj put odlučila za kombinaciju sa krumpirom i ćuftama. Jer tko ne voli ćufte! Pa ako ne volite prokulice, dajte šansu ovom jelu zbog ćuftica.

Svakako mi javite kako vam se svidio recept, šaljite mi svoje slike i pratite me na društvenim mrežama.

IMG_20220105_145719__

Potrebni sastojci:

  • 250 g prokulica
  • 300 g krumpira
  • 450 g mljevenog mesa
  • 2 jaja
  • sol
  • papar
  • 1 luk
  • krušne mrvice (po potrebi)
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 150 g ribanog sira

Priprema:

  1. Prokulice očistite i zarežite stabljiku u križ ili ako su velike prerežite ih na pola. Blanširajte ih u posoljenoj vodi 3 minute i brzo ohladite pod mlazom hladne vode. Dobro ih ocijedite.
  2. Krumpir izrezan na kockice kuhajte u posoljenoj vodi oko 10 minuta ili da bude do pola skuhan. Procijedite.
  3. Nasjeckan luk kratko popržite. U mljeveno meso dodajte poprženi luk, sol, papar i jaje. Pomiješajte i po potrebi dodajte malo krušnih mrvice, ali pazite da vam smjesa ne postane presuha. Od ove smjese oblikujte male kuglice i slažite ih u nauljen pleh. Zapecite na 200°C.
  4. Nakon što su ćufte dobile lijepu boju, između njih rasporedite prokulice i krumpir. Premažite kiselim vrhnjem i na kraju rasporedite ribani sir.
  5. Sve zapecite oko 15 minuta ili dok se sir ne rastopi i dobije lijepu boju.

Dobar tek!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.