Slovačka rolada s makom


Potrebno:

Tijesto:

  • 25 g svježeg kvasca
  • 130 ml mlakog mlijeka
  • 500 g brašna
  • 50 g šećera u prahu
  • sol
  • 60 g rastopljenog maslaca
  • 2-3 žlice ulja
  • 1 jaje

Punjenje:

  • 200 g mljevenog maka
  • 180 ml mlijeka
  • 3 žlice šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • ribana limunova korica
  • cimet

Priprema:

  1. U polovici mlijeka razmutite kvasac sa malo šećera. Ostavite na toplom da se diže.
  2. Prosijte brašno u posudu za miješanje i dodajte sol. Šećer rastopite u ostatku mlijeka, dodajte jaje, ulje i maslac. Dobro pomiješajte i dodajte u zdjelu sa brašnom. Na kraju dodajte dignuti kvasac i zamijesite glatko tijesto. Pokriveno ostavite da se diže na toplom.
  3. Za punjenje u vrelo mlijeko dodajte mak i ostale sastojke. Dobro pomiješajte i ostavite da se ohladi.
  4. Dignuto tijesto promijesite na radnoj površini i podijelite u dva dijela. Polovicu tijesta razvaljajte ranko i premažite polovicom nadjeva od maka. Uvijete u čvrstu roladu i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Isto ponovite i sa drugom polovicom tijesta. Rolade ostavite ponovo na toplom da se dignu.
  5. Pećnicu zagrijte na 180°C. Nakon što su rolade vidljivo narasle, pecite ih oko 35 minuta ili dok dobiju lijepu boju sa svih strana. Rolade nakon pečenja ostavite kratko u plehu, te ih nakon toga prebacite na rešetku da se do kraja ohlade. Režite ih na ploške i poslužite kao predjelo sa vrhnjem ili klasično uz kavu kad vam dođu gosti.

2 comments

    • Pa u pravilu to je stvarno stvar ukusa jer neko voli više nadjeva, netko manje, ja sam napravila ovako jer upravo tako mi odgovara, ali tko voli više nadjeva, slobodno je da se malo uveća količina maka

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.